sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Nyhtökaurarullat

Tänään tein nyhtökaurarullia muutaman vuoden takaisten porosuupalojen reseptillä. Nyhtökaura toimi rullissa erinomaisesti. Valitettavasti löysin kaupasta ainoastaan sellaisia rullarieskoja, joiden "parasta ennen" -päiväys on jo huomenna. Rieskat eivät olleet enää riittävän tuoreita ja ne halkeilivat rullatessa. Tämän vuoksi rullista ei tullut pyöreitä, kuten kuvasta näkyy. Maku oli silti erinomainen.

Nyhtökaurarullat
(40-50 kpl)

rieskalevyjä (esim. pussillinen Fazerin Rullarieskaa)
150 g maustamatonta nyhtökauraa
250 g maustamatonta tuorejuustoa
30 g piparjuuritahnaa
300 g ranskankermaa
 2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna

Paista nyhtökaura paistinpannulla ja mausta se suolalla ja pippurilla. Sekoita nyhtökaura, tuorejuusto, piparjuuritahna, ranskankerma ja persilja täytteeksi. Levitä täytettä rieskoille. Kääri rieskat napakaksi rullaksi ja leikkaa annospaloiksi. Yhdestä Fazerin Rullarieskalevystä tulee 6-7 suupalaa.


tiistai 25. lokakuuta 2016

Appelsiinikardemummajuustokakku



Ihanasta brittiläisestä Simply Chrismas -lehdestä löysin erinomaisen kakkureseptin. Ohje vaikutti sen verran erikoiselta, että halusin testata sitä heti. Ja kyllä kannatti. Tämä kakku sopii aikuiseen makuun. Siinä on paljon makuja, mutta se ei ole liian makea. Kakussa maistuu appelsiinin ja kardemumman lisäksi karpalot ja tumma suklaa. Tämä kakku sopisi hyvin jälkiruuaksi kahvin ja konjakin tai jälkiruokaviinin kanssa. Alkuperäisessä reseptissä on käytetty kardemumman palkoja. Niitä en löytänyt, joten käytin kakussa jauhettua kardemummaa. Tämän kakun aion tehdä jouluksi, sillä se sopii mainiosti makeiden ja suolaisten jouluherkkujen välimaastoon.

Appelsiinikardemummajuustokakku

oliivi- tai auringonkukkaöljyä
24 kpl Digestive-keksejä
125 g margariiniä tai voita
100 g tummaa suklaata
1 tl kardemummajauhetta
1 appelsiini
4 kananmunaa (käytän aina luomukananmunia)
 150 g sokeria
500 g ricottajuustoa
250 g mascarponejuustoa
2 rkl vehnäjauhoja
50 g kuivattuja karpaloita

Voitele irtopohjavuoka (halkaisija 23 cm) öljyllä. Murskaa keksit. Rouhi puolet suklaasta. Sulata margariini ja sekoita sen joukkoon murskatut keksit. Sekoita tasaiseksi massaksi ja lisää joukkoon suklaarouhe. Sekoita jälleen. Painele seos vuoan pohjalle ja paista pohjaa 180 asteessa 10 minuuttia.

Raasta appelsiininkuoresta keltainen osa. Sekoita kananmunat ja suurin osa sokerista vaahdoksi. Säästä 1 rkl sokeria myöhempää käyttöä varten. Lisää kananmunasokerivaahtoon kardemumma, appelsiininkuori, ricotta, mascarpone ja jauho. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa liikaa. Kaada seos vuokaan pohjan päälle. Paista 160 asteessa n. 55 minuuttia, kunnes kakku on vielä keskeltä hieman löysä. (Paistoin kiertoilmauunissa, tavallisessa uunissa paistoaika saattaa olla pidempi.) Jäähdytä kakku vuoassa.

Kun kakku on jäähtynyt, irrota vuoka ja laita kakku lautaselle. Sulata loput suklaasta ja valuta se raidoiksi kakun päälle. Purista appelsiinista mehu. Sekoita karpalot, appelsiinimehu ja 1 rkl sokeria keskenään. Lämmitä seosta pienellä lämmöllä, kunnes sokeri on liuennut veteen ja karpalot ovat imeneet hieman mehua. Lusikoi seos kakun päälle. En laittanut aivan kaikkea seosta kakun päälle, koska halusin kakun pintaa jäävän enemmän näkyviin.




lauantai 22. lokakuuta 2016

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

(kuva lainattu sivulta www.nordiskfilm.fi)

Tänään käytiin katsomassa elokuva Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Jo kanelista voi päätellä, että tämä elokuva on jouluelokuva ja oikein hyvä sellainen olikin. Elokuvassa on koko ajan jouluinen tunnelma, joka ei tosiaankaan tule ulkoisista asioista, vaan ihmisten mielistä. Kun piparit palavat uuniin, ja joulupukin ja joulukuusen tehtävät menevät sekaisin, on todellisella joulumielellä tavallistakin tärkeämpi merkitys. Minulle jopa elokuvan joulukoristeluista tuli joulumieli, vaikka koristelu olikin ehkä... hmm... hieman erikoista.

Joulu ei suinkaan ollut ainoa syy, miksi halusin nähdä tämän elokuvan. Antti Holma nimittäin on saman kylän kasvatteja kuin minäkin, eli Sonkajärveltä ollaan molemmat. En tunne Anttia henkilökohtaisesti, sillä hän on muutaman vuoden nuorempi kuin minä, mutta seuraan silti hänen uraansa, sillä hän nyt vaan on ihan mahdottoman hyvä!! Tatun ja Patun rooleihin Antti ja Riku olivat nappivalinta.

Voin lämpimästi suositella elokuvaa ihan kaikenikäisille!

keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Kortteja ja kuohuvaa

Joulukorttiaskartelut on aloitettu. 28 joulukorttia on nyt valmiina, mutta ne eivät riitä. En vielä tiedä, teenkö lisää kortteja vai lähetänkö omatekoisten lisäksi kaupasta ostettuja. Joulukorttitarvikkeita on kyllä vielä jemmassa, mutta ideoista en ole aivan varma. Tämän ensimmäisen erän kortit on tehty 3D-arkeista, jotka pelastin alkuvuonna alennuskoreista useammastakin kaupasta. Olen jo hieman kyllästynyt 3D-kortteihin, mutta näillä mennään nyt.










Viime vuoden uutuutena tuli Alkoihin glögikuohuviini Glöet. Yritin tuolloin etsiä sitä Oulusta tuloksetta. Pettymys korvattiin sillä, että sekoitin itse glögiä ja kuohuviiniä sekaisin ja lopputulos oli erinomainen. Sain glögikuohuviinisekoitusta jopa Oulun Olimpos-ravintolasta kauniisti pyytämällä ja sielläkin juoma oli todella hyvää. Tänä vuonna minulla kävi parempi tuuri ja löysin Glöetiä jo nyt lokakuussa. Petyin. Juoma on pelkkä kalpea varjo oman glögikuohuviinisekoituksen rinnalla. Vaan tulipahan tämäkin kokeiltua, eikä tarvitse enää Glöetin perässä juosta. Sekoitan jatkossakin glögikuohuviinin itse.


maanantai 17. lokakuuta 2016

Karamellejä

Tämä syksy on mennyt sairastellessa, joten joulujuttuihinkaan en ole jaksanut paneutua niin pajon kuin olisin halunnut. Niinpä Joulurekikin on viettänyt hiljaista joulunodotussyksyä. Onneksi nyt aletaan kuitenkin olla jo sairastelun paremmalla puolen ja joulufiilikset ovat todella korkealla.

Viikonloppuna maisteltiin uusia suklaakuorrutteisia Omar-karkkeja sekä jo viime vuodelta tuttuja piparkakunmakuisia Dumleja. Dumlet tiesin jo entuudestaan mainioiksi makeisiksi, mutta myös Omar yllätti minut oikein positiivisesti. Suklaa-Omarit voittavat mielestäni tavalliset Omarit mennen tullen.



Valmiiden karkkien lisäksi tein suklaakuorrutteisia kermakaramelleja viime joulun Leivotaan-lehden mukana tulleen Karkit-liitteen ohjeella. Nämä olivat hieman haastavia, enkä ollut täysin tyytyväinen karkkien ulkonäköön, mutta onneksi suuresta määrästä tuli myös muutamia suurinpiirtein kuvauskelpoisia yksilöitä.

Suklaakuorrutteiset kermakaramellit
n. 60 kpl

100 g margariiniä tai voita
2 dl kuohukermaa tai soijakermaa
3 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
1 tl vaniljasokeria

Koristelu

100-150 g tummaa suklaata
strösseleitä

Sekoita voi, kerma, sokeri, siirappi ja vaniljasokeri paksupohjaisessa kattilassa. Keitä seosta ilman kantta välillä sekoitellen n. 20-30 minuuttia, kunnes seos on 124-126 asteista. (Makeisten tekoa varten kannattaa investoida digitaaliseen lämpömittariin. Mittari maksaa vain n. 10 €.) Vuoraa leivinpaperilla n. 20x20 cm kokoinen vuoka. Kaada karamelliseos vuokaan ja anna seoksen jähmettyä. Leikkaa jähmettynyt levy sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Paloittele suklaa ja sulata mikrossa 20 sekuntia kerrallaan joka välissä sekoittaen. Kasta karamellit suklaaseen ja nosta leivinpaperin tai tiheän ritilän päälle jähmettymään. Koristele muutamalla strösselillä. Kun suklaakuorrute on jäähtynyt, laita makeiset jääkaappiin ja säilytä niitä siellä.