torstai 15. syyskuuta 2016

100 yötä jouluun on

Kun jouluun on enää 100 yötä, tarkoittaa se virallista joulun odotuksen aloittamista jokaiselle jouluhullulle niin kuin minä. Joulu tuntuu olevan paljon lähempänä, kun öitä jouluun on tämän päivän jälkeen enää kaksinumeroinen luku. 100-yötä-jouluun-päivää eli satasta voi juhlistaa nauttimalla jouluisista asioista ihan luvan kanssa. Meillä on tänään ollut tuli sekä kynttilöissä että takassa. Tein myös muutamia jouluherkkuja glögin seuraksi. Glögin löytäminen oli hankalaa näin syyskuussa, mutta löysin lopulta puolen litran pullon kajaanilaista Juntulan glögiä, josta en ollut tätä ennen kuullutkaan. Olipa muuten todella hyvää glögiä! Ostan tätä varmasti jatkossakin. Glögin seuraksi tein joulutorttuja omenahillotäytteellä sekä pasteijoita. Pasteijoiden täytteeksi tein yksinkertaisen seoksen riisistä, härkiksestä ja juustoraasteesta. Seoksen maustoin suolalla, pippurilla, sipulilla ja paprikajauheella. Pipareitakin piti saada, mutta ne ovat kaupasta ostettuja.




tiistai 13. syyskuuta 2016

Joulukakku

Joulureki on viimeinkin heräämässä horroksestaan. Joulunautiskelua on tänäkin vuonna harrastettu yllinkyllin, mutta tapahtumat eivät vaan ole päässeet blogiin saakka. Tämän vuoden joulukohokohta oli viime kevään New Yorkin matka, jolloin kävin kahdessa joulukaupassa ihastelemassa amerikkalaisia joulutavaroita. Olin innoissani, onnellinen, mykistynyt, eikä minua meinannut saada kaupasta pois. Aito, amerikkalainen blingbling upposi minuun juuri niin kuin olin aavistellutkin.

100-yötä-jouluun-päivä lähestyy hurjaa vauhtia, eikä siihen ole enää kuin 2 yötä. Tätä jouluttajien merkkipäivää voisikin juhlistaa vaikkapa joulukakulla, jonka reseptin löysin viime vuoden Kotivinkin numerosta 22. Resepti on lähes passeli sellaisenaan, mutta ohjeesta poiketen kakkua kannattaa kostuttaa jollain ennen kuorruttamista. Kostuttamiseen voisi sopia glögi, marjamehu tai jopa likööri tai konjakki vedellä laimennettuna. Lievää kuivuutta lukuunottamatta kakku sai raadilta erinomaiset arviot.

Joulukakku

200 g huoneenlämpöistä margariiniä tai voita
2,5 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
50 g rouhittua valkosuklaata
1 dl mantelirouhetta
1 dl kuivattuja karpaloita
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl pomeranssinkuorta

1,5 dl sileää hilloa
500 g sokerimassaa tai 400 g marsipaania
1,5 dl tomusokeria
vaaleanpunaisia marenkeja tai piparminttukarkkeja

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen vatkaten. Sekoita suklaa, mantelit, karpalot, jauhot, leivinjauhe ja mausteet huolellisesti sekaisin. Kääntele seos muiden aineiden joukkoon. Kaada taikina pinnoitettuun irtopohjavuokaan (halkaisija n. 23 cm). Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia. Älä paista liikaa, ettei kakusta tule kuiva. Anna jäähtyä kokonaan.

Levitä hillo kakun päälle ja sivuille. Lämmitä sokerimassa käsien välissä. Ripottele tomusokeria työtasolle ja kaulimen päälle. Kauli sokerimassa tasaiseksi levyksi ja nosta se kaulimen avulla kakun pinnalle. Leikkaa ylimääräiset reunat pois ja taittele sokerimassa siististi kakun alle. Koristele rouhituilla marengeilla tai piparminttukarkeilla.