maanantai 2. tammikuuta 2012

Karpaloinen juustokakku

Meillä syötiin jouluaattona jälkiruokana kahvin kanssa mm. karpaloista juustokakkua. Ohje on vuoden 2009 Kaikkien aikojen joulu -lehdestä ja alkiperäisohjeen nimi oli puolukkainen juustokakku. Käytin kuitenkin puolukoiden sijaan karpaloita, joten nimi muuttui siinä samalla. Tätä tarkoitusta varten oli se tekemäni piparkakkutaikina, josta kirjoitin jo ennen joulua.

Tällaisella ohjeella kakku syntyi:

Pohja:

250 g piparkakkutaikinaa
2 kananmunaa
2,5 dl sokeria
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g pakastekarpaloita tai -puolukoita

Päälle:
200 g ranskankermaa
1 rkl tomusokeria
muutamia pakastekarpaloita tai -puolukoita koristeeksi

Kauli piparkakkutaikina pyöreäksi levyksi ja nosta se irtopohjaisen vuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. (Kannattaa levittää pohjaa aika korkealle reunoja pitkin.) Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon tuorejuusto. Kääntele seokseen jäiset marjat ja kaada täyte pohjan päälle. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa n. 60 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Sammuta virta uunista ja anna kakun jähmettyä jälkilämmössä noin puoli tuntia. Siinä vaiheessa kun pinta näyttää vaaleanruskealta, laita kakun päälle folio, ettei pinta tummene liikaa.

Mausta päällyksen ranskankerma tomusokerilla. Levitä seos jäähtyneen kakun pinnalle. Peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan noin tunniksi.

Tein tätä kakkua aatoksi ensimmäistä kertaa. Jännitystä oli ilmassa, kun koko kakku meinasi mennä pipariksi. Onneksi minulla oli toinen, aiemmin esittelemäni pähkinä-suklaakakku tulossa samaan aikaan. Ongelmallisinta tämän kakun kanssa oli paistoaika. Meillä on uusi, tehokkaaksi osoittautunut uuni, joten uunia ei voida nyt syyttää. Alkuperäisessä ohjeessa kakkua neuvottiin paistamaan vain 45 minuuttia ja lisäksi puoli tuntia jälkilämmössä. Kolme varttia ei riitä mitenkään tämän kakun paistoon. Ihan tarkkaa paistoaikaa en osaa sanoa, koska ajantaju katosi istuessani lopun paistoajan lattialla nenä uuninluukussa kiinni. Tuo 60 minuuttiakin voi olla liian vähän, joten kannattaa tarkkailla kakkua paiston loppuvaiheessa aktiivisesti.

Päällyksen tein aatonaattona, kun kakku tarjoiltiin vasta aattona. Virheliike jälleen. Päällyksen maku tuskin kärsi tästä mokasta, mutta ulkonäkö kylläkin. Kuten kuvasta näkyy, päällys ehti jo hieman kellastua reunoilta ollessaan yön jääkaapissa. Mutta hyvänmakuista tästä kakusta tuli. Sopii ehdottomasti myös muulloin kuin jouluna, kun vaihtaa pohjan taikinaksi jonkin muun kuin piparkakkutaikinan.




1 kommentti:

  1. Näyttääpä ihanan herkulliselta,täytyykin kirjoittaa ihan ohje talteen. :)

    VastaaPoista